make memories - capture memories!

Herinneringen… maak ze – bewaar ze

  

 

Heerlijk vakantie! Daar kijken we allemaal naar uit. We genieten van rust, samen dingen doen, een prachtige omgeving én we leggen dit allemaal vast op camera: capture the memories!

 

En dan is het moment daar…  de vakantie is afgelopen: spullen opruimen, bergen vakantiewas wegwerken, vermoeide kids. Kortom, de alledaagse sleur zit er zó weer in.

 

Gelukkig hebben we dan de foto’s nog :) Toch??

 

Tenzij je ze laat staan op dat SD kaartje en/of PC. Je kijkt ze een keer door, plaatst misschien nog wat op social media, maar na een week of twee wordt er niet meer naar omgekeken. O, ja… je had nog wel gehoopt om een keer dat album te maken, maar daar heb je nu eigenlijk echt geen puf meer voor.  

 

 

Gelukkig gebeurt dat bij ons thuis niet meer. Dit jaar had ik binnen een week ons vakantie foto-album binnen (net als eerdere jaren). We kunnen gelijk aan de opa’s en oma’s laten zien wat we hebben gezien en meegemaakt hebben. En uit ervaring weet ik dat het afgelopen jaar de foto-albums menigmaal uit onze boekenkast zijn getrokken om heerlijk te bekijken.

 

make memories – capture memories!

 

 

Jeetje! Jij bent wel heel snel met een album!

 

 

Klopt! En als jij dat ook wil, geef ik je bij deze graag een aantal tips :) (mét foto's van mijn album)

 

1. Selectie!

Het is misschien wel het vervelendste klusje, maar 400+ foto’s in je album is echt geen doen. Je zult een (eerste) selectie moeten maken. Ik maak een tweede mapje aan en ga simpelweg foto voor foto langs en stop de mooiste en meest veelzeggende foto’s in een nieuw ‘selectie’ mapje.

 

2. De ‘hoofdstukken’

Maak een globale ‘hoofdstuk’ indeling en zet deze op papier.  Zo krijg je niet een ‘rommeltje’ door elkaar, maar foto’s die samen een verhaal vertellen.

Zo heb ik vaak de volgende onderdelen: onderweg / campingimpressies / dagje uit 1 / speelmomenten op de camping / dagje uit 2 / een bepaalde activiteit / slaapfoto’s van onze kids (altijd erg leuk ;) ) Etc.

 

3. Werk groot!   

Je ziet het wel eens: zoveel mogelijk foto’s op één pagina plaatsen: dan staat tenminste alles erin. Daarom die belangrijke selectie als stap 1. Veel foto’s op één pagina… dat haalt de kracht uit je foto’s, en dat is jammer.

Daarom worden mijn meest krachtige foto’s paginagroot (of soms zelfs op 2 pagina’s!) neergezet in het boek. Daarnaast plaats ik andere foto’s die goed de sfeer meebepalen op de bladzijde ernaast of erachter. (Hoe? Zie stap 4)

 

4. De foto’s zijn de kracht, laat deze spreken.

Dat is waarom ik groot werk en liever niet teveel foto’s op één pagina plaats (maximaal 6 foto’s op de grootte van een A4). Daarbij staan mijn foto’s altijd recht en niet speels schuin o.i.d. (natuurlijk is dit ook smaak uiteraard). Ook geen drukke kaders of andere zaken die afleiden van de foto.

 

5. En hoe zit dat dan met tekst?

Tja... de foto’s zijn je kracht! Heel veel tekst erbij kan best leuk zijn (als je meer een journal wil maken), maar het schrijven van teksten slurpt veel tijd op. Ik heb dus bijna geen tekst in mijn albums. Inderdaad: ‘bijna’! Mijn albums zijn niet helemaal tekstloos.

Bij elk ‘hoofdstuk’ of speciale ‘highlight’ schrijf ik in één of enkele woorden bij de startfoto van dit hoofdstuk op. Als een bijschrift. Tevens zet ik daar soms een datum bij. Om zodoende toch nog terug te kunnen halen wanneer we dit deden.

Én ik gebruik mijn achterkant voor tekst! In krachtige woorden schrijf ik alles op wat belangrijk was voor onze vakantie: plaatsnamen waar we zijn geweest, kilometerafstanden , grappige en veelzeggende woorden, namen van gebouwen waar we zijn geweest etc.

Geloof me: door deze kernwoorden komt alles later weer terug in je herinnering!

 

6. Toch wat toevoegen?

Weet je nog van vroeger? De tijd van het foto’s inplakken? Alle bonnetjes of zelfs snoeppapiertjes werden ingeplakt. En eigenlijk is dat ook nog steeds wel leuk. Hoe dan met een digitaal gemaakt album? Oplossing: scannen! Scan entreekaartjes, bonnetjes, landkaarten etc.  gewoon in! Ook hierbij… niet teveel, alleen dat wat echt toevoegt. (je hoeft echt niet al je boodschappenbonnetjes in te scannen).

 

7. De kracht van zwart en wit

Daar komt ‘ie weer: de kracht van de foto. De kracht van de foto laat zich het meest zien in de eenvoud, in de rust. Drukke kaders, toeters en bellen leiden alleen maar af van jouw foto’s. (en ja, ook daar gaat weer veel tijd inzitten met het ontwerpen! Niet nodig dus!) Daarom zitten in mijn albums alleen maar witte én zwarte bladen. Inderdaad ook zwart! Er zijn altijd foto’s die veel beter uitkomen op een zwarte achtergrond namelijk. Zo was ik in Slovenië met zijn prachtige helderblauwe rivieren. Om dat helderblauwe nog meer kracht te geven, plaatste ik deze foto’s op een zwarte achtergrond.

 

8. De kracht van zwart/wit

Zet een aantal van je vakantiefoto’s eens om in zwart/wit (is met eenvoudige bewerkingsprogramma’s zo gedaan). Het resultaat is verrassend! Zo krijgen foto’s van het stoeien van de kids bijvoorbeeld nog meer kracht.

 

9. Kwaliteit

Wil je echt genieten van een prachtig album, kies dan ook voor een kwalitatief goed album. Er zijn vele aanbieders en veel verschillende prijzen. Het zou zo jammer zijn als bladzijdes dun zijn dat ze snel scheuren, dat kleuren flets of juist te fel zijn, dat foto’s helemaal korrelig worden enzovoort. Bij veel bekende consumentenaanbieders is dat helaas wel zo. Zoek even door en betaal misschien iets meer, maar het maakt je herinnering wel veel beter vastgelegd.

 

10. Tijd

Ja, het kost even tijd. Maak die tijd gelijk aan het begin. Lekker tussen de wasjes door. Maar bespaar een hoop tijd door je foto’s te laten spreken en alle toeters en bellen weg te laten. Binnen enkele dagen heb je een prachtig album om te laten zien en herinneringen te delen.

 

Veel plezier met het maken van jouw vakantie-album!

 

 

 

Zoek een album van kwaliteit! Mijn album heeft echt mooie, stevige bladen, glanzend en platliggend.

 

Heel veel pagina's, maar zodoende kan ik veel grote foto's plaatsen.

 

 

Scan kaarten, entreekaartjes, bonnetjes in! Zo hebben ze toch een mooi plekje in je album.

 

 

Kies voor foto's die iets vertellen van jouw vakantie.

 

 

Veel tekst is niet nodig, schrijf bijschriften van bezochte plekken en wanneer je deze plek hebt bezocht.

 

 

Werk paginagroot! Laat je foto's de kracht van je album zijn.

 

 

Sommige foto's zijn nog sterker in zwart/wit.

 

 

Kies ook voor een zwarte achtergrond. De kleuren van deze helderblauwe Maanbaai komen nog beter uit.

 

 

Om toch niet te vergeten: gebruik de achterkant om met kernwoorden belangrijke (en grappige) elementen weer te geven.

 

 

Naar het overzicht
 • Esther

  Met liefde en passie fotografeer ik jouw bijzondere momenten van nu om deze vast te leggen voor later.

 • Contact

  Neem nu contact met mij op voor meer informatie of het plannen van een fotoreportage.

 • Prijzen

  Alle prijzen en mogelijkheden voor een fotoreportage die past bij jou!

 • Cadeaubon

  Op zoek naar een origineel cadeau?

  Geef een cadeaubon!

  Mooi verpakt, leuk om te geven!

 • Blog

  Elke fotoreportage is bijzonder.

  Lees elk uniek verhaal!

Nieuwsbrief